Wilt u als gemeente serieus werk maken van de aanpak van overlast in de openbare ruimte? En met bestuurlijke boetes invulling geven aan uw handhavingsfunctie?

Diensten
Bestuurlijke boete
Elke gemeente kan bestuurlijke boetes innen. Met het uitschrijven van deze boetes laat u als gemeente zien dat er serieus werk gemaakt wordt van overlast in de openbare ruimte. Het is een middel om invulling te geven aan uw handhavingsfunctie en het aantal overlastsituaties terug te dringen. Om dit op een adequate manier uit te voeren moet de registratie, het inningsproces en de afhandeling van bezwaar- en beroepsprocedures op een efficiënte manier worden ingericht. Cannock Chase Public kan dit gehele proces overnemen voor gemeentes en draagt zorg voor een professionele aanpak van het inningsproces.
Direct contact
Maak nu meteen een afspraak met één van onze adviseurs.
Maak nu meteen een afspraak met één van onze adviseurs.
Het zelf innen van bestuurlijke boetes
In sommige gemeenten delen gemeentelijke handhavers al bestuurlijke boetes uit om onder andere overlast in de openbare ruimte aan te pakken. Het opgelegde bedrag mogen deze gemeenten zelf houden. Daar staat tegenover dat zij zelf verantwoordelijk zijn voor het innen van de boete en het afhandelen van eventuele bezwaar- en beroepsprocedures. En dat proces kan behoorlijk intensief en tijdrovend zijn.
Het innen van bestuurlijke boetes door het CJIB
Als gemeente kunt u er ook voor kiezen om de inning vast te leggen in de APV en de Afvalstoffenverordening via het CJIB te laten verlopen. In dat geval ontvangt u geen compensatie voor gemaakte kosten, de opbrengsten komen ten goede aan het Rijk. In het verleden kregen gemeenten 25 tot 40 euro per boete gecompenseerd, maar dat is inmiddels afgeschaft als bezuinigingsmaatregel. Door het wegvallen van de rijksvergoeding is het voor veel gemeenten interessanter geworden om overlastfeiten zelf via bestuurlijke boetes op te gaan leggen en deze zelfstandig te innen. De inkomsten hieruit zorgen er bovendien voor dat gemeenten nu beter in staat zijn de handhaving daarop af te stemmen, omdat financiële compensatie nu wel is geborgd.
Mag elke gemeente zelf innen?
Elke gemeente mag zelf de bestuurlijke boetes innen. Omdat het vaak gaat om veelvoorkomende feiten, zijn de aantallen relatief hoog. Hierdoor dient u er ook rekening mee te houden dat er regelmatig bezwaar en beroep wordt ingediend. De afhandeling hiervan kost u als gemeente veel tijd. De meeste gemeenten zijn hier niet op ingericht. Daarnaast betreft het vorderingen waar specifieke kennis voor nodig is en speelt emotie vaak een grotere rol. Dus naast het afhandelen van een behoorlijke hoeveelheid vorderingen, moet u als gemeente ook rekening houden met specifieke kennis van de overlastsituaties.
Het uitbesteden van de inning van bestuurlijke boetes
Heeft u als gemeente niet de capaciteit of kennis om bestuurlijke boetes op een efficiënte manier te innen? In dat geval kunt u het gehele traject, van inning tot de afhandeling van bezwaar- en beroepsprocedures, uitbesteden aan Cannock Chase Public. Wij hebben veel ervaring met vergelijkbare soorten vorderingen, zoals parkeernaheffingsaanslagen. Niet alleen besparen gemeenten kosten door het uitbesteden hiervan, maar met onze aanpak behalen wij ook snel en efficiënt resultaat. Wanneer er op straat, bij constatering, al gebruik wordt gemaakt van bijvoorbeeld de Handhavings App Bestuurlijke Boete van iHandhaving, verloopt het gehele proces zelfs digitaal. Dat geeft u als gemeente slagkracht in de aanpak van overlast in openbare ruimte.
Benieuwd naar de mogelijkheden voor uw gemeente?
Bent u benieuwd geworden naar onze werkwijze en de mogelijkheden? Wilt u straks geen omkijken meer hebben naar de registratie, het innen van bestuurlijke boetes en de afhandeling van beroep- en bezwaarschriften? En met een professionele aanpak overlast bestuurlijk oppakken? Neem dan contact met ons op voor een vrijblijvende afspraak.
Nieuws
Interview met Cansu Aser
Cansu heeft inmiddels opdrachten uitgevoerd bij onder andere de gemeente Amsterdam en Waternet. Haar expertise ligt vooral op het gebied van kwijtschelding en bezwaren, waarbij ze klanten helpt met complexe belastinggerelateerde werkzaamheden.
"Bij de gemeente Amsterdam hield ik me bezig met het opleggen van loonbeslag en beslaglegging op voertuigen bij klanten die niet betaalden," legt ze uit. "Momenteel werk ik bij Waternet, waar ik bezwaren behandel van klanten die het niet eens zijn met hun aanslag. Dit vraagt niet alleen om kennis van belastingwetgeving, maar ook om het vermogen om iedere situatie goed te beoordelen. Je moet de wet volgen, maar ook begrijpen waarom iemand bezwaar maakt en of er een rechtvaardige oplossing mogelijk is."
Interview met Süleyman Koçak
Gedetacheerd als Senior Medewerker credit management / debiteurenbeheer
Als senior medewerker credit management wordt Süleyman gedetacheerd bij verschillende opdrachtgevers, waaronder woningcorporaties, gemeenten en grote bedrijven. Zijn werk draait om het beheren van financiële processen in zowel het grootboek als het subgrootboek. Daarnaast heeft hij ruime ervaring met minnelijke incasso en kwijtscheldingen.
Zijn uitgebreide kennis van systemen en procedures bij woningcorporaties maakt hem een waardevolle kracht. "Ik kan direct aan de slag, omdat ik weet hoe de systemen werken en welke processen er gevolgd moeten worden," legt hij uit.